Çalışma aşamaları;
- -sağ el notaları söyleyerek bol çalışma,
- -sol el notaları çalıştıktan sonra, sol çalınarak sağ el notaları söyleyerek bol çalışma,
- -yavaş bir şekilde çift el birleştir.
—Vals, salon dansları arasında en önde gelen ve eşli bir şekilde yapılan bir salon dansıdır.
Partnerler birbirlerine sıkıca sarılarak, belirli daireler ekseninde ve belirli bir ritim ile dönerler. Çoğu zaman dansların kralı veya dansların atası olarak da adlandırılan Vals, 3/4’lük ritim ile çok hızlı bir tempoda yapılan bir danstır.
Vals isminin Almancada eski bir kelime olan ve döndürmek veya kaymak anlamlarına gelen ‘walzen’ kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Valsin tarihçesine baktığımız zaman köklerinin 16.yy’a kadar uzandığını görürüz. 16.yyda Avrupa bölgesinde ortaya çıkmıştır. Ortaya çıktığı dönem ‘Volta’ olarak da adlandırılmış geleneksel bir danstan etkilenerek ortaya çıkmış olan Vals, kısa sürede ünlü besteci Johann Strauss ile Viyana ve İngiltere’de de geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Ortaya ilk çıktığı zamanlarda alt sınıflarda daha yaygın olan Vals, belirli bir zamandan sonra aristokrasi çevresi tarafından sahiplenildi. Bu şekilde Vals, tüm Avrupa’ya yayıldı.
Vals dansı kadın ve erkeğin bedenlerinin temas kurarak oluşturduğu bir danstır. Bu temastan dolayı Vals, ortaya çıktığı ilk zamanlarda birçok kesim tarafından kabul edilememiş ve bir skandal olarak kabul edilmiştir.
Günümüze geldiğimiz zaman Valsin ‘Viyana Valsi’ ve ‘Modern Vals (slow vals)’ olmak üzere iki farklı popüler tarzının olduğunu görürüz. Amerikan veya İngiliz valsine Modern Vals denilmektedir. Viyana valsi ise hız, koreografi, duraklar ve tonlar bakımından sahip olduğu farklılıklardan dolayı modern valsten ayrılmaktadır. En belirleyici farkı da Viyana Valsinin diğer valslere göre daha hızlı icra ediliyor olmasıdır. Buna ek olarak Amerikan Valsinde romantizm baskın ve ön planda iken; Viyana Valsinin sahip olduğu hızdan dolayı bu romantizmi betimlemesi oldukça güçleşmektedir.
Valsin karakterine baktığımız zaman asil, görkemli ve zarif bir akışa sahip olduğunu fark ederiz. Ana ritim özellikleri ise 3/4 ve 1,2,3 (vurgu ilk vuruşta) şeklindedir.
Vals dansında Johann Strauss’un müziğinin etkisi baskındır. Partnerlerin birbirinin vücuduna sıkıca sarılarak ortaya döktükleri bu romantik şölende vals dansı dans pistinin etrafında ve kendi eksenindeki ritmik hareketlerden oluşan dönüşler ile süslenir ve bu sırda ayakların yerle teması kesilmez.